Het is heel fijn dat ouderen met onze buurtauto naar een kennis worden gebracht of naar het buurtcentrum om even te relaxen. Of gewoon even naar buiten. Ze komen de deur weer uit.” zegt Lucia Fer, wijkwerker en opbouwwerker van De Schoor over het Vaartje.


Het Vaartje is een elektrische wagen die ouderen vervoert die in de wijk Tussen de Vaarten in Almere wonen. De buurtmobiel is alleen bedoeld voor korte ritjes in de wijk, bijvoorbeeld naar het gezondheidscentrum, het buurtcentrum, de supermarkt of een kennis.

Het is een samenwerkingsproject waar wijkwerker en wijkverpleging de eenzame ouderen hebben opgespoord in de hoop eenzaamheid te doorbreken. Door de buurtauto komen ze naar activiteiten in het buurtcentrum en daar ontmoeten ze andere mensen.

En elkaar ontmoeten is precies wat initiatiefnemer ‘Samen 70+’ wil bereiken. “De seniorengroep bestaat uit een aantal ouderen van 70 jaar en ouder. Ze komen iedere week samen in het buurtcentrum. Voorheen gingen ze nergens naartoe en waren ze eenzaam. Nu spelen ze spelletjes, doen ze boodschappen en eten samen.”

De realisatie is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van het Oranjefonds.

Lees hier het artikel over het Vaartje op de website van het Oranjefonds.